PS3bloggen.se

Recension: Resistance 2

Efter det stora framsteget i London 1951 är det dags för Nathan Hale att åter igen fortsätta den stora striden mot alienrasen kallad Chimera. Insomniac Games ligger naturligtvis bakom den här titeln som på allvar ska kunna konkurrera med Microsofts exklusiva shooter Gears of War. Resistance: Fall of Man gick hem hos både kritiker och spelpubliken, vilket naturligtvis innebar att Sony ögonblickligen beställde en uppföljare. Nu, cirka två år senare efter debuten är man alltså tillbaka med Resistance 2 som är tänkt att lyckas toppa föregångaren på alla möjliga sätt.

Om ni minns det relativt öppna slutet i ettan är det knappast någon som höjer ögonbrynen över att Hale är tillbaka. Som ni kanske vet blev han bortförd av soldater kallade Black-ops, och nu när vi kastas in i handlingen igen vaknar Hale utsövd på Island där han direkt får veta att man blir attackerad av en gigantisk Chimera-varelse. Det är en förödande attack som kostar nästan alla livet, men lyckligtvis klarar bland annat Hale sig med livet i behåll. Efter detta blir det att omgruppera styrkorna så man kan frita en viktig forskare som har jobbat med att få fram mer info om Chimera, allt för att lyckas få övertag i det här kriget som betyder allt för mänsklighetens överlevnad.

När jag stoppar in skivan märker jag direkt att allt är på svenska, både text och ljud. Hardcore-spelarna kanske tycker detta blir alldeles för fjantigt, men jag kan enbart se stora fördelar med detta då fler kan ta sig till detta spel. Ändrar man språk i XMB innan man startar upp Resistance 2 så påverkar det alltså spelet. Tyvärr är dubbningen inte det bästa jag har hört, dock betydligt bättre än genomsnittet.

Underhållningen är det hur som helst inget fel på. Med växlande intensitet slaktar man Chimera-fiender i olika situationer och definitivt annorlunda storlekar. Du märker snabbt när det vankas en lite jobbigare och större fiende än vanligt, som då bidrar med utökad stress då varelserna alltid har giftigare attacker jämfört med de andra. Det är dock inte min favoritdel, utan när det blir som mest spännande för mig är när man vandrar i betydligt mörkare delar med enbart en svagare lampa som hjälp. För att lyckas toppa den upplevelsen finns det några snabba och riktigt otäcka varelser som stormar i klungor mot dig för att kunna käka upp dig livs levande. Det, mina vänner, bräcker till och med skräckupplevelserna i Resident Evil-spelen. Tro mig, jag blir alltid spänd så fort jag märker att det har blivit mörkt samtidigt som jag ser oroväckande kokonger som kan öppnas vilken sekund som helst.

Med hjälp av ett halvautomatiserat sikte blir det inga större problem att få till bra skottlägen oavsett vapen. Detta gör allt mycket enklare för oss som kanske inte har den där riktigt stora vanan av FPS-spel med en vanlig handkontroll. Sedan är vapenarsenalen välbalanserad i både mängd och varianter. Det går inte riktigt att enbart köra på sina två favoriter (ja, det är två olika vapen som du kan ha samtidigt), utan du måste byta till andra som Chimera-trupperna har tappat under stridens hetta, eftersom magasinen töms väldigt snabbt. Samtidigt kan det under vissa sekvenser vara väldigt viktigt att spara på krutet då fienderna kommer i mängder. Då gäller det att göra det mesta av varje kula som finns tillgängliga. Vanligtvis brukar det i andra spel vara alldeles för mycket eller för lite, men i Resistance 2 är ammunitionstillgången i en perfekt balans.

Kontrollen är kanske inte det allra bästa jag har skådat i ett actionspel (jag saknar till exempel en möjlighet att använda objekt mer effektivt som något täckande), men den är ändå definitivt över snittet. Även onlinedelen fungerar riktigt bra med genomtänkta kartor och stora mängder med motståndare (man kan som mest vara hela 60 spelare samtidigt. Maffigt!) som tror sig kunna vinna över en. Finns det då något som tar ner upplevelsen? Jo, utöver den något defekta översättningen saknar jag saker som gör att man tar FPS-spelandet till nya nivåer, med andra ord innovation. Allt är riktigt välgjort, men liksom Gears of War-spelen är det bara samma innehåll som alla andra FPS-spel, fast olika karaktärer och berättelser. Det gör att jag inte kan ta Resistance 2 till liknande höjder som andra recensenter har gjort, utan jag nöjer mig med omdömet mycket bra. Fansen kommer som sagt att bli nöjda, men förvänta er ingen revolution eller evolution.

8/10

PS3bloggen.se indexeras på Metacritic

  • Share/Bookmark

Taggar: ,

Relaterade inlägg:

14 svar på “Recension: Resistance 2

  • 1
    malmoeff
    2008-12-2 klockan 17:48

    Spelet är mycket bättre än vad jag förväntade mig och enligt mig borde det få en pinne till.

  • 2
    beibl
    2008-12-2 klockan 18:05

    jag köpte det för 400 billiga kronor på play.com igår. så förhoppningsvis så har ja lite spänning i helgen. men om det inte hinner komma så är det inga problem.
    Med tanke på spelregnet senaste tiden så har jag typ ett halvt dussin halvklara spel i hyllan.
    Men restisance känns som ett fartfylldt spel med spännande stunder. mmmm. gott

  • 3
    Stefan Hansson
    2008-12-2 klockan 18:53

    Tycker att betyget är i underkant. 9/10 hade varit mer rättvist i mitt tycke! Jag brukar alltid tröttna på SP-delen i spel men här satt jag klistrad i soffan till slutet! Har ni månne blivit lite försiktiga p.g.a. Metacritic?

  • 4
    Chris
    2008-12-2 klockan 21:14

    Bra recension men jag vill framföra lite klagomål =)

    Har tänkt skriva detta många gånger men inte haft tid att sätta mig ner förren nu, grejen är att jag läser det mesta som kan läsas om tvspel, läsar mao alla svenska speltidningar och även utländska, gillar att läsa recensioner även om det inte är något jag går så mycket efter när jag själv väljer spel så är det kul att läsa, läser även det mesta på nätet, ign etc.

    Och det jag vill framföra är att i princip alla era recensioner (är väl Tobys i huvudsak) känns nästan alltid som en ripoff av en recension jag redan läst, både i texten och i betygen, nu kan det ju mycket väl vara en slump men det känns som att jag själv gång på gång vet exakt vad spelet kommer få för betyg i era recensioner, detta behöver inte i sig vara något fel, men jag hoppas och tror att ps3bloggen har balls nog att verkligen skriva och framföra sin helt egna åsikt.

    Det är förmodligen det ni redan gör, men sp far känns det som att ni inte vågar gå er egen väg, visserligen sätts det ju ofta liknande betyg överallt på många spel, men här känns det som att jag redan läst recensionen innan och sett betyget =/

    Jag gillar den här sidan och tittar in dagligen varje vecka, finns mycket intressant här, men jag hoppas att jag i framtiden kommer att kunna läsa fler recensioner som verkligen känns “ps3bloggen”

    Tycker ni att jag är helt ute och cyklar eller om det är något annat så dra iväg ett mail bara.

    Annars kan jag bara säga; keep up the good work.

  • 5
    Erik Hellsborn
    2008-12-2 klockan 22:23

    På tal om dubbningen i spelet. Är det bara jag som tycker att den sure Capelli låter EXAKT likdant som vapenförsäljaren i Tools os destruction?

    I övrigt tycker även jag att spelet gott kunde få en nia, tack vare det utmärkta co-op läget.

  • 6
    BlueViper
    2008-12-2 klockan 23:54

    Det här är en given införskaffning när jag får tid att spela. Men kan man ställa om språket in game? Eller måste man ställa om i xmb?

  • 7
    NoOnesHero
    2008-12-3 klockan 09:23

    Det skrivs extremt lite om onlinedelen i denna recension, när man läser recensioner på andra sidor har deras höga betyg ofta motiverats av roligt co-op och scirmish (stavas det så?) mode online. Annars en bra recension, men det låter som onlinedelen inte spelats speciellt mycket när recensionen skrevs.

    Dett blir nog ett köp för att ha något att spela under julledigheten och tills killzone 2 kommer :)

  • 8
    Hex
    2008-12-3 klockan 12:49

    Också lite förvånad att inte Co-op-delen nämns, då det i mitt tycke är den som får R2 att höja sig över snittet. Grymt kul spelläge, och RPG-inslagen med att öka i level och köpa ny utrustning ger många speltimmar för pengarna :)

    Det enda jag saknar i spelet är den sköna möjligheten att spela igenom storyn på splitscreen som fanns i föregångaren. Visst, det går att köra splitscreen nu också, men co-op-uppdragen är tydligt byggda för fler än två spelare och det blir inte alls samma grej.

    9/10 i min bok iaf ^^

  • 9
    Franjo Radakovits
    2008-12-3 klockan 12:50

    Chris: Du kan inte ha läst mina recensioner. Jag har snarast varit orolig för att jag så sällan marscherar i takt med resten av recensentkåren.
    Kolla in recensionerna för Brothers in Arms: Hell’s Highway, Fracture och Alone in the Dark: Inferno och jämför dem med metacritic, så förstår du vad jag menar…

  • 10
    Toby Lee
    2008-12-3 klockan 13:28

    Chris: Jag kan bara tala för mig själv, men jag läser i princip inte recensioner av spel jag testar innan jag skrivit klart min artikel. Tycker inte heller att vi brukar ta den gyllene medelvägen, utan du hittar våra betyg både högst upp och längst ned i t.ex. metacritics listor. Ibland är vi sakliga och ibland är vi personliga. Jag anser att vi har en rätt stor variation när vi skriver våra texter. Är t.ex. väldigt nöjd med min Mirror’s Edge-recension, trots att det fick “standardbetyget” 7/10.

    Finns det några särskilda recensioner du tänker på?

  • 11
    Svenska speltoppen vecka 48 [2008] | PS3bloggen.se
    2008-12-4 klockan 10:20

    [...] Resistance 2 (8/10) [...]

  • 12
    Jonas Aronsson
    2008-12-13 klockan 19:29

    Alltid kul att läsa åsikter om att man är både för snäll och elak med betygsättandet. Tur att jag alltid går efter mina egna åsikter när jag skriver ett omdöme. ;)

    Stefan Hansson: Sätter alltid betyg efter vad jag tycker och tänker, inte efter hur speförläggaren, metacritic och andra resonerar. Integritet är enormt viktigt för mig. Skulle jag ens få en antydan från någon chef att jag borde ändra mig så hade jag slutat omedelbart.

    Chris: Läser aldrig recensioner av filmer och spel jag själv ska skriva om. Efter att jag är klar kan jag gärna kika på vad andra har tyckt, men aldrig innan eftersom jag inte vill bli färgad.

    Erik Hellsborn: Det är inget jag kan minnas, men det låter inte helt otroligt med tanke på hur pass få röstskådespelare vi har i Sverige.

    BlueViper: Språket justeras efter vilket språk du själv använder i XMB. Personligen hade jag föredragit ifall man fick välja bort svenskan på ett smidigt sätt inne i spelet, men det kanske kommer lite senare.

    NoOnesHero: Onlinedelen är viktig för mig, men inte så pass mycket att jag skulle kunna skriva flera stycken om den, såvida det inte är något liknande lir som WarHawk. Personligen väger vanliga kampanjen mycket tyngre när jag ska skriva ett omdöme.

    Jag hoppas att jag nu har kunnat svara på alla funderingar. :)

  • 13
    Patch 1.60 till Resistance 2 ute | PS3bloggen.se
    2009-05-15 klockan 10:33

    [...] 1.60 till Resistance 2 (8/10) har landat och bjuder på en del buggfixar och lite extra grejer. Tydligen hade det sedan tidigare [...]

  • 14
    Uncharted 2 får nya skins och flerspelarkartor | PS3bloggen.se
    2010-01-22 klockan 12:29

    [...] ett gratis paket innehållande skins från ett par andra av Sonys egna spel, nämligen inFamous, Resistance 2 och Killzone 2. Samtidigt som vi får oss detta paket till godo så skall det också släppas en [...]