- short temper weight loss diets online fitness programs People who put on weight due to anxious eating can rely on Bikram yoga, as it calms the mind. The deep breathing poses in yoga help burn fat cells due to increased oxygen intake. healthy weight loss Exercise#5- Kettlebell Snatch what s the best way to lose weight When you feel hungry, you eat but you choose only healthy meals. Eat at least 5 times a day and take a good mix of lean meat, fresh fruits, vegetables, nuts, legumes, deep sea fish and some whole grains. Choose natural organic food that nourishes your body, that revitalize and give you more energy, and naturally you lose weight. There is no real need to watch out for the calories if you are consuming the right balance of protein, good carbs, fats and fiber. By making simple changes to these choices of food, we can start an amazing process that can help you to lose weight naturally and you will feel good too. garcinia cambogia and side effects weight loss This should not be used in patients with a history of seizures. Said to cause less sexual dysfunction and weight gain. Now has a sustained release formula but still is usually given twice a day. This is the same drug as Zyban, which is used for smoking cessation. Obviously, they should not be used together. prescription drugs for weight loss Recension: Resident Evil 5 | PS3bloggen.se
PS3bloggen.se

Recension: Resident Evil 5

Resident Evil 5

Mitt första möte med Resident Evil var med det första spelet i ett demobås på Åhlens City för 13 år sedan, och när jag köpte min PlayStation några månader senare så var det ett av de första spelen jag skaffade mig. Utöver de klassiska scenerna med hundarna, korparna och alla zombier så var det mest stämningen och de otäcka kameravinklarna som skrämde livet ur mig, och nu när det femte spelet i serien gör entré så har det varit just den känslan som jag har strävat efter och hoppats på att få uppleva på nytt.

Capcoms spelserie har utvecklats en hel del de senaste åren, och allra mest med det fjärde spelet som släpptes för några år sedan, som innehöll nyheter som snabbare fiender som drabbats av parasiter och mer liknade vilddjur än virusinfekterade zombier. Betoningen låg dessutom mer på action än skräck och problemlösning, och alla de här elementen återfinns nu i det avsevärt mycket snyggare Resident Evil 5.

Resident Evil 5Resident Evil 5

Handlingen utspelas denna gång i Afrika, då man i rollen som Chris Redfield måste sätta stopp för en man vid namn Irving som verkar sälja virus på svarta marknaden. Chris arbetar för Bioterrorism Security Assessment Alliance (BSAA) och med sig på uppdraget har han Sheva Alomar, som känner till området. Givetvis så ligger samma gamla ondskefulla makter bakom alltsammans, och det dröjer inte länge innan man attackeras av horder av parasitsmittade vettvillingar, som är beväpnade till tänderna med knivar, glasflaskor, motorsågar och … tja … tänder.

Det märks som sagt rätt tidigt att betoningen ligger ännu mer på action än tidigare, med en avsevärt större arsenal än tidigare samt mer ivriga fiender. En sak man däremot inte ändrat på är det rigida rörelseschemat, och vilket rent praktiskt innebär att man inte kan röra sig och attackera samtidigt. Det fungerar rätt bra i eldstrider, då man enkelt kan sikta in sig på manjini-fienderna, men i närstrid går det inte alls, då det innebär att fienden först står precis utom räckhåll för ens kniv för att sedan hoppa fram och få in en träff. Rent effektivt innebär det visserligen att man drar sig för att stå stilla i väntan på att bli anfallen, men i och med att ammunition är en bristvara så har man ibland inget större val. Just bristen på ammunition är inte heller något man kan åtgärda, för trots att man får tillgång till sin utrustning mellan varje uppdrag eller omstart efter att man dött – för inköp av nya vapen eller uppgradering av redan befintliga – så går det inte att köpa ammunition. Jag vet inte varför, för det går att få några kulor genom att köpa nya gevär, men så är dessvärre fallet.

Resident Evil 5

Ammunitionsbristen underlättas inte heller av att Sheva aldrig verkar ha levt i fattigdom i hela sitt liv, i alla fall inte när man spelar ensam och låter den artificiella intelligensen sköta hennes framfart. Hon skjuter för glatta livet och lägger förband så fort man fått minsta skrubbsår, så man blir illa tvungen att själv fördela vapen och örter till henne, likt någon slags veckopeng. Spelar man med en vän (antingen på delad skärm eller online) så får man ju välja själv, och det går även att ställa in hur ens spelsession ska te sig, alltså om man vill bjuda in vänner, vem som helst eller ingen alls. För att bibehålla widescreen-aspekten så innebär spel på delad skärm att man får lite svarta kanter, och det blev faktiskt lite otydligt på min 46-tums Full HD-tv, så jag rekommenderar nästan onlineläget för bästa samarbetsupplevelse. Men enbart möjligheten att dela spelomgången med en vän är fantastiskt, och det är glädjande att se att Capcom tar sådant på allvar.

Men utöver samarbets- och onlineläget och så finns det egentligen inte så mycket som skiljer spelet från Dead Space – som släpptes i november förra året – lyckades med mycket av det som det här spelet försöker uppnå, fast med skillnaden att DS är lite läskigare och känns mer klaustrofobiskt än RE5.

Resident Evil 5

Själva huvudkampanjen tog väl runt 10 timmar eller så, vilket känns rimligt. När man är klar med enspelarläget så får man tillgång till Sheva som spelbar karaktär, samt det nya läget Mercenaries. Det går ut på att man ska samla poäng och överleva så länge som möjligt, antingen ensam eller tillsammans med en vän, något som ger spelet lite mer livslängd.

Det har ordats en del om spelet är politiskt inkorrekt eller inte, och jag kan förstå varför. Det känns väldigt kolonialistiskt att i rollen som en vit man beväpnad med automatvapen meja med svarta infödingar som är beväpnade med spjut och sköld. I de första banorna befinner man sig i kåkstäder, och även där känns det ofräscht att stå och skjuta mot ett folkhav av vildsinta människor som står där utan skor, och med en machete i handen. Det finns givetvis andra fiender, men de utgör ändå en stor majoritet av ens motståndare. Men om man kan bortse från det så levererar Resident Evil 5 en riktigt fin spelupplevelse med några helt fantastiska bosstrider, och det märks att Capcom är gamla i gemet och vet vad de håller på med. Nivådesignen är välgjord den med, och även om pusseldelarna inte är i närheten av lika många som tidigare så förekommer det ändå några utmaningar. Spelserien må ha tagit några steg bort från sina rötter, men det här är ändå en riktigt välgjord actionrykare som utvecklar genren, även om den inte revolutionerats denna gång.

PS3bloggen.se indexeras på Metacritic

8/10

Gå till forumtråden för det här inlägget – (2) Posts
 • Share/Bookmark

Taggar: , ,

Relaterade inlägg:

23 svar på “Recension: Resident Evil 5

 • 1
  Jimmiq
  2009-04-1 klockan 17:20

  Delad skärm gick utmärkt på en 46 tums skärm. Om man en halvmeter från tvn :P:D

 • 2
  Svenska speltoppen vecka 13 [2009] | PS3bloggen.se
  2009-04-2 klockan 09:18

  [...] English « Recension: Resident Evil 5 [...]

 • 3
  Macke86.
  2009-04-2 klockan 10:04

  Alltså eran betyg sättning är bra konstig vad har ni för kriterier när ett skit spel som killzone får 10 och de bästa spelet sen metal gear får 8? :s

 • 4
  Toby Lee
  2009-04-2 klockan 10:09

  Macke86: Nejdå, vi följer vårt system som finns att läsa här: http://www.ps3bloggen.se/recensionsarkiv

  Läs även båda recensionerna så ser du hur vi resonerar. Just i det här fallet så är det jag som recenserat alla tre spelen du nämner (MGS4 fick också en tia), så det är enkelt för mig att motivera betygen :)

 • 5
  Johan - KB
  2009-04-2 klockan 11:41

  Måhända att Killzone inte talar till allas smak men jag tror de flesta håller med om att det inte är ett skitspel…

  Jag har inte spelat spelet men tycker att texten i recensionen återspeglar betyget rätt bra.

 • 6
  Macke86.
  2009-04-2 klockan 15:41

  Så ett retro spel kan aldrig få en 10 på er blogg :s varför e nyskapande en bra egenskap?

 • 7
  Toby Lee
  2009-04-2 klockan 15:48

  Macke86: Det är väl klart att nyskapande är en bra egenskap?

  Det är ju skillnad på nyskapande och att bara vara nnytt. Med nyskapande menar jag att man bryter ny mark, är innovativ och inte nödvändigtvis måste följa gamla konventioner. Det finns många spel med retroinslag men som ändå lyckas vara unika upplevelser. Ett retrospel med uppgraderat innehåll som känns relevant skulle helt klart kunna få en tia, under förutsättning att det var bra från början och ändå lyckas innehålla spännande material.

 • 8
  Jimmy Wilhelmsson
  2009-04-2 klockan 18:17

  Det handlar ju inte bara om att stirra sig blind på siffran. Ofta förklarar recensionen varför man gett det ena eller andra betyget. Det är klart att en siffra egentligen inte kan sätta korrekt värde på ett spel. Lika lite som det kan sätta rätt betyg på en elev eller vilken annan insats som helst.

  Men ska man ha någon form av komparativt värde så är siffror fortfarande bäst. Tyvärr.

  Men visst – recensioner är till för att vägleda och diskuteras. Så kör på bara! :)

 • 9
  Suck...
  2009-04-3 klockan 16:32

  Rasism snacket kring det här spelet är så jäkla tröttsamt tycker jag. Det är ju inte så att man skjuter mörkhyade människor i spelet för att dom är mörkhyade människor.

  Titeln utspelar sig i Afrika och där bor det hör och häpna mörkhyade människor. Dessa människor blir infekterade och försöker att ta ditt liv, vilket i sin tur leder till att man får göra processen kort med dom.

  Så trist när alla ska vara så desperat politiskt korrekta så man jobbar på att hitta saker att uppröras över, speciellt eftersom N’Gai Croal började gråta om detta långt innan spelt ens hade släppts.

 • 10
  Jimmy Wilhelmsson
  2009-04-4 klockan 11:12

  Det där håller jag med om. I Spanien sköt man spanjorer och i Afrika skjuter man afrikaner. Jag tror till och med jag hade tyckt det var ok om Resident Evil 6 utspelar sig i Skåne och att man då sköt skåningar. Men det där är ändå på gränsen… ;)

  Dessutom hade svårighetsgraden blivit på tok för svår…beväpnade med diftonger, spettkakor och överdrivna egon hade man inte haft en chans mot zombiepågarna, haha.

  “Wooarghh! Nue taor jau dajj!!”

 • 11
  Tobias
  2009-04-5 klockan 12:11

  Jag har haft stor respekt för den här bloggen, tycker det är mycket trevlig läsning. Men när du skriver att spelet är politiskt inkorrekt så spydde jag, är vi verkligen så långt bak i utvecklingen så man inte kan acceptera att man skjuter svarta ZOMBIES dessutom. Jag ser då ingen som klagar när man springer runt och skjuter vita poliser i Counter-Strike.

  Nä, detta sänkte hela bloggen i mina ögon, låter som en recension från aftonbladet.

 • 12
  Toby Lee
  2009-04-5 klockan 12:37

  Man måste se saker i sitt sammanhang, och eftersom Afrika varit ett offer för kolonialismen under en längre tid så är det självklart att sånt påverkar. Spanjorer har inte varit förtryckta av “den vita mannen”, och det har inte heller vita poliser. Men svarta har det, och det finns ett starkt tabu mot sådant idag, och det är självklart med tanke på att afrikaner fortfarande utsätts för förtryck, fördomar och rasism.

  Jag är mycket positiv till att gå emot konventioner och bryta ny mark, men det blir rätt sunkigt när detta görs på ett sätt som känns som en direkt parallell till Europas hantering av Afrika för bara drygt hundra år sedan. Det finns inget negativt med att skjuta svarta zombier i sig, utan det är snarare nedskjutandet av svarta zombier iförda bastkjol och beväpnade med spjut när man själv har automatgevär som jag vänder mig mot.

 • 13
  Macke86.
  2009-04-8 klockan 14:48

  Så du menar att vanligt folk i afrika springer omkring med gevär? Att en amerikansk som e ditt skickad har skjut vapen och lokal folket inte de är i linje med verkligheten.. Och hur ni ser på nyskapande förstår jag fort farande inte.Ett spel som följer samma struktur uppbyggnad som ett äldre spel betyder inte att de spelet är sämre och har man ett betyg system ska väl betyget avspegla hel helheten? Är en film bättre för att dom börjar prova nya kamravinkeln? Måste ju vara helheten ljud bild story som avgör?

 • 14
  Svenska speltoppen vecka 15 [2009] | PS3bloggen.se
  2009-04-16 klockan 10:01

  [...] har äntligen rubbats efter ett flertal veckor dominans av Resident Evil 5.  Nu är det istället The Godfather II som har erövrat tronen, vars recensionsexemplar håller [...]

 • 15
  Svenska speltoppen vecka 19 [2009] | PS3bloggen.se
  2009-05-14 klockan 12:01

  [...] Resident Evil 5 (8/10) [...]

 • 16
  Klassiska Capcom-spel till PSN | PS3bloggen.se
  2009-08-11 klockan 15:05

  [...] att ha nött Resident Evil 5 (8/10) länge nu (bara 2-3 trophies kvar innan min första platinum!) så hade del 2 och 3 av serien [...]

 • 17
  Video från Resident Evil 5 – Alternative Edition | PS3bloggen.se
  2009-09-30 klockan 14:08

  [...] som gick av stapeln under förra veckan så visades bland annat en video med ett nytt kapitel till Resident Evil 5 (8/10) upp, med funktioner för rörelsekontrollen. Huruvida det är tänkt att det ska komma som en ny [...]

 • 18
  Skiva eller DLC för Resident Evil 5 – Alternative Edition? | PS3bloggen.se
  2009-10-7 klockan 14:44

  [...] sent som i förra veckan skrev vi två artiklar om det nya kapitlet till Resident Evil 5 (8/10), nämligen Resident Evil 5 – Alternative Edition. Vad som inte riktigt var klart då men som [...]

 • 19
  Fler detaljer och bilder från Resident Evil 5 – Alternative Edition | PS3bloggen.se
  2009-11-19 klockan 16:01

  [...] nytt om det extramaterial som ska släppas till Resident Evil 5 (8/10), kallat Resident Evil 5 – Alternative Edition. Som vi skrev sist så lovade Capcom ännu mer [...]

 • 20
  Ny fiende avslöjad i Resident Evil 5: Alternative Edition | PS3bloggen.se
  2009-11-27 klockan 16:05

  [...] vet! Jag tjatar en hel del om det nya nedladdingsbara materialet till Resident Evil 5 (8/10), kallat Alternative Edition. Men det är bara för att jag tycker att orginalspelet är bland det [...]

 • 21
  Senaste nytt om Resident Evil 5: Alternative Edition | PS3bloggen.se
  2009-12-18 klockan 15:54

  [...] är Josh Stone då? Jo, för alla er som har lirat Resident Evil 5 (8/10) tills tummarna blöder (som jag) så är det alltså BSAA-medlemmen som i tid och otid hjälper [...]

 • 22
  Recension: Army Of Two: The 40th Day | PS3bloggen.se
  2010-01-26 klockan 16:23

  [...] jag och min kompis klarat Resident Evil 5 (8/10) har vi sökt med ljus och lykta efter ett spel som kan plocka upp den fallna manteln. Det vi [...]

 • 23
  Dead Rising 2 släpps i år, får spelfilm | PS3bloggen.se
  2010-01-27 klockan 16:19

  [...] har numera två spelserier med zombieslaktande som fokus, förutom klassiska Resident Evil också Dead Rising. Nu är det väl egentligen inte en serie ännu, det första spelet släpptes [...]