Recension: Fallout 3 | PS3bloggen.se
PS3bloggen.se

Recension: Fallout 3

Äntligen är ett ord som minst sagt är underskattat. ÄNTLIGEN har Fallout 3 anlänt. Efter tio svåra år, licenstjafs, ägarbyten, nedlagda uppföljare och utvecklingsproblem har det till slut hamnat på hyllorna i butikerna. Det är ingen underdrift att spelet är efterlängtat och kandiderar till årets spel. De första två spelen skapade en oerhört stor fanskara med hängivna spelare och en stor del av den tidigare succén var en värld vi aldrig tidigare fått ta del av, åtminstone inte mätt med den tidens grafik. Varvat med svart humor, vapen i mängder och ultravåld blev det snabbt populärt i de flesta åldrar även om någon under 18 år aldrig egentligen borde få ta del av det. Men vi är inte här för att döma folk, utan vi ska bedöma den senaste versionen i serien.

Jag är nämligen själv ett av dessa fans. Jag skulle inte vilja kalla mig extrem, men jag var sannerligen hängiven de två första spelen. Jag vet inte hur många timmar jag har tillbringat i den ogästvänliga öknen som en gång var västra USA. I dag är det inte Interplay och Black Isle som gör spelet utan Bethesda Softworks har fått ta över den åtråvärda licensen och fortsatt hålla lågan vid liv. Som så många andra speltillverkare valde man att satsa på sin egen grafikmotor och valet hamnade på den från Oblivion. Alltså har vi inte längre ett isometriskt peka-och-klicka-spel utan ett förstapersonspel som mestadels är tänkt att spelas i realtid.

Jorden har förstörts och härjats av kärnvapenkrig, större delen av den mänskliga befolkningen är utrotad och nya muterade monster har uppstått, men som alltid lyckas människan leva vidare. En del får göra det i den hemska ödemarken medan andra mer privilegierade har fått se generationer växa upp i underjordiska Vaults: stora självförsörjande anläggningar djupt inne i bergen, där ingen kommer in eller ut. En dag händer dock det otänkbara, din far försvinner, och du bestämmer dig också för att hitta honom trots uppmaningar att inte följa efter. Ensam, förvirrad och totalt utelämnad ger du dig ut i den “nya” världen kallad The Capitol Wasteland.

Man inser snabbt att Fallout 3 inte spelas igenom på en kväll. Antalet sidouppdrag verkar det inte finnas någon brist på och svårighetsgraderna på dem är stora och tydliga – man beger sig helt enkelt inte till ett område fullt med supermutanter om man bara har ett luftgevär. Å andra sidan är uppdragen mer strategiskt utplacerade och motsvarar din nivå mer tydligt än i de första spelen. Det är också kanske något som jag bör förtydliga mer, nämligen att detta är ett helt fristående spel och ska alltid ses som det. Trots att det råkar vara det tredje spelet i serien så är det ingen uppföljare.

Det enda som egentligen finns kvar av världen i de förra spelen är S.P.E.C.I.A.L., som styr dig och spelets gång. Det står för Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility och Luck. Sju olika egenskaper som kan ändra resultatet i vilken situation som helst. Styrka låter dig bära mer och orsaka mer skada med tillhyggen som yxor och släggor medan exempelvis karisma påverkar folket i din omgivning vilket bland annat kan ge dig fördelar när du byter föremål och vapen. SPECIAL erbjuder alltså stor variation beroende på hur du väljer att skapa din karaktär och kan därmed också göra att ingen spelomgång av Fallout 3 blir likadan. Förutom detta finns också ett Karma-system som gör dig god eller ond beroende på vilka val du gör under spelets gång. Och inte nog med det, det finns även skicklighetssystem där du själv bestämmer hur bra du vill vara på något. Mästerskytt eller mästertjuv – det bestämmer du själv. Sist men inte minst finns det dom gamla klassiska perks-fördelarna. Man får välja en varje gång man stiger i nivå och de ger olika effekt, som bättre strålningsmotstånd och annat smått och gott.

Jag nämnde tidigare att de första spelen var turordningbaseratde något som har utelämnats här med den nya grafikmotorn. Dock har Bethesda försökt att få med ett element av strategi med deras nya VATS-system - Vault-Tec Assisted Targeting System. Med en enkel knapptryckning pausas spelet och man får upp ett målsökningsystem, där man med ett antal handlingspoäng enkelt kan välja vilket mål man vill skjuta på, samt även sikta på olika kroppsdelar. Träffsäkerheten avgörs utifrån hur bra du är med ditt valda vapen, och därefter spelas en kort sekvens upp i slowmotion. Detta är givetvis ett trevligt inslag för oss som är något kluvna till förstapersonsvyn, och så flörtar man även med gamla spelare. Tyvärr är systemet inte särskilt användbart till annat än att hela sig själv under stridens hetta och få en överblick på vilket mål man först ska satsa på. Det ger inte så mycket mer strategi än så och det är tydligt att spelet är tänkt att spelas ur förstaperson för det mesta även om det går att köra i tredjeperson och zooma ut. Här brister dock grafiken då spelaranimationen är undermålig och man blir snabbt uttråkad att se själv “glida” omkring när man springer.

Grafiken är annars bländande vacker. Det är ju trots allt vad Bethesda blev kända för i och med Morrowind och Oblivion. Ljussättning och skuggor håller en mycket hög nivå samtidigt som detaljrikedomen är riktigt hög. Det finns egentligen inte särskilt mycket att klaga på så länge man håller sig i förstaperson. Det enda som bryter trenden här är alla människor och karaktärer man träffar på i världen som ser rent ut sagt tråkiga och hemska ut, de härliga karaktärerna som fanns i de två första spelen är som bortblåsta i Bethesdas skapelse. Ljudet är dock alldeles förträffligt och härligt stämningsskapande med ökenvindar som blåser, knarrande dörrar, ekande tunnlar, skrämmande monster och köttiga explosioner. Allt skapar en mycket fin stämning som lämpar sig väl för ett totalförstört Washington DC. Även röstskådisarna håller en hög nivå, och din far spelas exempelvis av Liam Neeson.

Fallout 3 är ett strålande spel. Bethesda tog ingen lätt uppgift när man bestämde sig för att fortsätta den otroligt populära serien som Fallout faktiskt är. Särskilt inte som den “riktiga” trean inte var så långt borta (det finns faktiskt en spelbar alpha-version). Men Fallout 3 är ett eget spel med egna ambitioner, och trots att de är höga så lever de upp till dem med råge. Vi har fått ett stort spel med många speltimmar som passar både actionliraren och rollspelsfanatikern. Jämför man det med orginalen kommer man inte ens nära det underbara spelläget medan man givetvis krossar med modernt ljud och grafik, och jag skulle inte bli förvånad om detta faktiskt blir årets spel. Det blev däremot inte riktigt vad många förväntade sig efter 10 års utveckling.

9/10

PS3bloggen.se indexeras på Metacritic

 • Share/Bookmark

Taggar: , , ,

Relaterade inlägg:

32 svar på “Recension: Fallout 3

 • 1
  Insikt
  2008-11-12 klockan 09:45

  Håller med om väldigt mycket i recensionen, det är ett bra spel överlag även om det inte är riktigt vad jag förväntat mig och hoppats på. Dessutom är karatärerna man träffar på mer eller mindre katastrofala skapelser som inte känns särskilt levande. Animationerna av egen karaktär i tredjeperson är inte heller något att hänga i granen. Med det sagt så är det fortfarande ett spel som jag har haft mycket skoj med och kommer fortsätta spela ett bra tag till. Personligen hade jag däremot gett spelet 7-8/10 i betyg istället, men det är mest detaljer.

 • 2
  Hojken
  2008-11-12 klockan 10:02

  Alpha versionen av det “tidiga” Fallout 3 skulle jag vilja få tag på, någon som har ett tips här?

 • 3
  Robert Johansson
  2008-11-12 klockan 10:08

  http://www.nma-fallout.com/forum/dload.php?action=file&file_id=892 här finns det. Men det är inte mer än ett tech demo och bara ett område. Det ger en hint iaf av vad det kunde blivit. Ni får leva med mängder av buggar om ni får igång det.

 • 4
  Heffa
  2008-11-12 klockan 10:34

  Jag har inte spelat de tidigare Fallout-spelen, men jag håller med om att trean är ett RIKTIGT bra spel!
  Jag tycker absolut att det platsar i top-tre detta år, i alla fall i min bok :-)

 • 5
  Raekluder
  2008-11-12 klockan 11:15

  Bra recension, men tyvärr är jag som sann fallout-nörd lite väl besviken..
  Sure, spelet va sjukt kul och äckligt snyggt när jag först provade.
  Men allt blev snabbt uttjatat och enformigt. Gick att klara av mainstoryn på mindre än 6 timmar utan att ha någon vidare guide eller någon som berättade vart man skulle.
  Sen är det lite fel att kalla spelet “Fallout 3″ eftersom det inte har något att göra med storyn från föregående spel.

  Men somsagt.. snyggt och småroande spel, fast skulle nog sagt 7/10 pga diverse saker som inte stämmer eller jag stör mig på.

 • 6
  Robert Johansson
  2008-11-12 klockan 11:20

  Jag måste faktiskt ändra mig, det blir en åtta efter lite mer eftertanke. Testade nämligen en annorlunda approach igår. Började om spelet och satte full fart ut i bygget och lyckades fixa en minigun på mindre än en timme. Det borde inte få gå.

 • 7
  baylox
  2008-11-12 klockan 11:23

  Jag vill inte göra reklam, men på gog.com finns Fallout 1 och 2 för en mindre penning – som funkar alldeles utmärkt även under Vista (har själv spelat igenom dem inför F3).

  Personligen tycker jag Fallout 3 är helt fantastiskt, även om det inte är perfekt. Men spela Fallout 1 och betänk alla tekniska och spelmässiga problem där (jämfört med bara Fallout 2)… Story och karaktärer är ju bättre i de äldre spelen, framförallt Fallout 1, men det är inte så kul att betala 8000 bottle-caps för någonting när man bara kan föra över 999 i taget och knappt några tangentbordskommandon fungerar. Yippie.
  Fallout 3 är mycket bättre tekniskt, men svagare på andra (och kanske viktigare) områden – som dialog… Ger den själv 9/10!

 • 8
  Toby Lee
  2008-11-12 klockan 13:48

  Robert: Men det är kanske inget man gör första gången, utan det kräver ju en viss inriktning. Vill du ändra betyget får vi snacka om saken mer ingående :)

 • 9
  Heffa
  2008-11-12 klockan 13:53

  Jag tycker att det låter konstigt att vilja sänka betyget bara för att det går få en minigun på mindre än en timme om man vet hur man gör.
  Jag har t.ex inte den blekaste aning om hur jag skall få tag på en minigun än, och det gör mig inget alls.

  Är det inte snarare positivt att det GÅR om man vet vad man skall göra? Det är ju inget som skadar spelupplevelsen när man spelar igenom det första gången, snarare borde det väl ge en helt annan upplevelse om man kan spela om spelet med ändrade förutsättningar?

 • 10
  ColinZeal
  2008-11-12 klockan 14:31

  Heffa:
  Amen to that.

  Robert Johansson:
  Det finns en speedrun på Oblivion på en kvart. Det borde inte heller “få gå”. Men det ska definitivt inte få beröra spelets betyg som den redan fått.

  Man har lärt sig att utnyttja spelets regler. Det kan man inte basera sitt betyg på.. I ditt fall.

  9/10 är för lågt IMHO
  ;)

 • 11
  Robert Johansson
  2008-11-12 klockan 14:34

  Jodå, men det står trots allt 9/10 fortfarande. Låt mig ha min åtta i huvudet. *kryper tillbaka in i vault 101*

 • 12
  Kristoffer
  2008-11-12 klockan 15:01

  Robert Johansson:

  Varför “får” man inte det? det borde ju gå att träffa på alla? det är som att springa vidare i vilket spel som helst och döda någon mob och lyckas få ett super unik rare bla bla bla item?

  tycker fallout 3 får 9/10 mest hade varit 10+ om man hade fått spela vidare efter slutet.

  så det rådet jag ger är att main questet är KORT gör allt annat ni kan.

 • 13
  Vilket var favoritspelet i oktober? | PS3bloggen.se
  2008-11-12 klockan 16:05

  [...] Tävlingar « Recension: Fallout 3 [...]

 • 14
  MiKEBiKE
  2008-11-12 klockan 17:09

  Jag har spelet till både pc och PS3an men väntar på att börja spela tills vi får trophies i spelet… Så drygt och plocka upp spelet igen om man vill ha trophies och man har spelat sönder det innan… Någon som vet statusen om det kommer inom några år :)

 • 15
  FredrikJ
  2008-11-12 klockan 19:34

  Ja har inte hunnit spela det så mkt.. Men det jag har hunnit va me om har jag gillat =) dock kan jag bli lite less på omgivningen.. Naturen är inte så levande om man säger så..

 • 16
  Tap10lan
  2008-11-13 klockan 12:44

  Jag är också gammal fan, och jag kommer definitivt att skaffa spelet, även om den här recensionen är mindre positiv än jag hoppades.

 • 17
  Toby Lee
  2008-11-13 klockan 13:00

  Tap10lan: Ja, 9/10 är verkligen negativt :P

 • 18
  Google Maps för Fallout 3 | PS3bloggen.se
  2008-11-21 klockan 10:25

  [...] Planet Fallout från att skapa en hemmagjord variant av google maps för The Capitol Wasteland i Fallout 3. Här finns information om spelets städer, prylar, quests, personer och…ja i princip allt av [...]

 • 19
  Alla trophies i Fallout 3 | PS3bloggen.se
  2008-12-15 klockan 15:26

  [...] uppdatetar vår Trophy-portalen här på PS3bloggen.se på löpande band. Den här gången är det Fallout 3 (9/10) som ska listas, lite sådär i efterhand. Nu ska jag kanske ta och spela det också [...]

 • 20
  Svenska speltoppen vecka 51 [2008] | PS3bloggen.se
  2008-12-30 klockan 11:46

  [...] Fallout 3 (9/10) [...]

 • 21
  Fallout 3 | Jespers blandade reflektioner
  2009-01-17 klockan 20:23

  [...] Läs en recension på ps3bloggen.se [...]

 • 22
  Fem expansionspaket till Fallout 3 | PS3bloggen.se
  2009-05-19 klockan 16:15

  [...] utannonserade PRECIS att de tänker släppa extramaterial för Fallout 3 (9/10) till PlayStation 3. Operation Anchorage släpps i slutet av juni, medan The Pitt och Broken Steel [...]

 • 23
  Fallout 3 DLC “nästan klart” | PS3bloggen.se
  2009-06-26 klockan 11:03

  [...] har ju redan tidigare gått ut med att det kommer att släppas fem nya expansionsset till Fallout 3 (9/10). Det första, Operation: Anchorage, utlovades i slutet av juni – och nu är vi där. Ännu finns [...]

 • 24
  Inget Elder Scrolls V i sikte | PS3bloggen.se
  2009-08-17 klockan 10:44

  [...] intressant att veta att Elder Scrolls V inte är under utveckling, enligt Bethesda (som även gjort Fallout 3 (9/10)). På QuakeCon 2009 berättade Todd Howard den tråkiga nyheten att vi inte ska förvänta oss en [...]

 • 25
  Inget Elder Scrolls V i sikte | PS3bloggen.se
  2009-08-17 klockan 10:44

  [...] intressant att veta att Elder Scrolls V inte är under utveckling, enligt Bethesda (som även gjort Fallout 3 (9/10)). På QuakeCon 2009 berättade Todd Howard den tråkiga nyheten att vi inte ska förvänta oss en [...]

 • 26
  Extramaterialet till Fallout 3 nästa vecka | PS3bloggen.se
  2009-09-18 klockan 11:14

  [...] av Fallout 3 (9/10) har fått vänta mycket länge på det beryktade extramaterialet till spelet (nåja, de som endast [...]

 • 27
  Gamla sparfiler fungerar inte i Fallout 3 GOTY? | PS3bloggen.se
  2009-10-15 klockan 15:11

  [...] en del på olika forum om att spelare i Kanada haft problem med att föra över sparfiler till Fallout 3 (9/10) från den vanliga utgåvan till Game of the Year-utgåvan som bland annat innehåller samtliga [...]

 • 28
  Svenska speltoppen vecka 42 [2009] | PS3bloggen.se
  2009-10-22 klockan 10:48

  [...] Fallout 3: Game of the Year Edition (9/10) – (Bästa pris) [...]

 • 29
  Hemgjort vapen med inspiration från Fallout III | PS3bloggen.se
  2009-11-9 klockan 16:00

  [...] Fallout III (9/10) är en av de spel som jag har haft stående i bokhyllan under en längre tid, men inte hunnit sätta tänderna i. Jag påbörjade det under föregående helg och är efter bara en timmes spelande imponerad över hur stort det verkar vara. Det känns som om efter denna speltid inte ens hunnit sett en promille utav spelets fulla potential. Förutom att spelet nyss släppts i en GOTY (Game Of The Year)-version som innehåller spelet samt alla hittills släppta tillägg, så händer det inte så mycket på Fallout-fronten för tillfället. Men, det har ju precis varit Halloween i USA och kanske det var till denna högtid som följande Fallout-inspirerande “leksak” skapades. [...]

 • 30
  Hur viktigt är slutet? | PS3bloggen.se
  2009-12-5 klockan 18:10

  [...] Fallout 3 (9/10) fick liknande klagomål på sitt slut och försvaret gick då också i riktningen att de ska lyssna mer på spelarna. Jag är inte säker på att jag gillar detta. Ofta brukar en testpanel förstöra berättelser och likforma dem hellre än att uppfinna nytt. Många Hollywoodfilmer testas på både investorer och publik och det brukar resultera i att överraskande och ibland chockerande slut ändras och gullas till. Ju fler kockar desto sämre köttpaj. Kreativa verk skapas ur inspiration och fantastisk fantasi – inte av testpaneler. Vad hade en testpanel på sin tid sagt om Picassos galna fyrkantstanter eller Tolkiens sjukhusyrande om alver och trollkarlar? [...]

 • 31
  Fallout: New Vegas kommer att ta hundratals timmar att utforska | PS3bloggen.se
  2010-02-18 klockan 14:36

  [...] är bara ett par tre år efter händelserna i Fallout 3 (9/10). Din karaktär finner sig själv skjuten och dumpad i en ytlig grav, och precis när spelet har sin [...]

 • 32
  Recension: Just Cause 2 | PS3bloggen.se
  2010-04-3 klockan 11:12

  [...] du någon gång tröttnat på alla uppdrag i spel som Grand Theft Auto IV (10/10) eller Fallout 3 (9/10) och börjat skjuta och spränga allt för att se hur länge du överlever? Då är Just Cause 2 [...]