PS3bloggen.se

Recension: Critter Crunch

CritterCrunch_logo

På pappret: iPhone-konverterat pyssel med urgulliga fluffiga figurer som spyr regnbågar.

I verkligheten: Enkelt och vackert pusselspel som troligtvis är bäst i genren på PlayStation 3.

Pris: 50 kr på Playstation Store – ute nu!

Min allra första spelkonsol jag ägde själv var den första GameBoy, och bland favoritspelen fanns ofta pusselspel såsom Tetris eller Dr Mario. På senare år har det dock blivit betydligt mindre spelande i denna genre, vilket till viss del beror på det ganska magra utbudet av bra pusselspel till Playstation 3, så det var med viss spänning jag startade upp Critter Crunch utan att egentligen veta vad jag hade att vänta mig.

critter_crunch_1

Det man möts av är ett färgglatt och vackert animerat spel som dessutom visas upp i skarpa 1080p, vilket gör det till en fröjd för ögonen och stillar all oro att det skulle lida av att vara konverterat från iPhone. Trots att spelet är utvecklat i Kanada så känns allting väldigt japanskt, och de diverse djuren som figurerar skulle kunna vara hämtade från Min Granne Totoro eller någon annan av Hayao Miyazakis filmer.

Spelmekaniken bygger dels på färgmatchning som vissa kanske känner igen från spel som Bejeweled och många andra, och dels på den så kallade näringskedjan. Detta innebär att det finns tre olika storlekar på krypen som sakta kommer krypande ner mot dig, där de minsta äts av mellanvarianten som i sin tur äts av de största. Man kontrollerar alltså den allra största varelsen, kallad “Biggs”, som är den glada orange typen ni ser i nederkanten på bilderna, och som med sin långa tunga fångar in och spottar ut krypen ovanför där det passar. Äter de två kryp så exploderar de och lämnar en färgglad kristall efter sig, som är maten Biggs vill åt. Detta fungerar också i flera steg, så ett stort kryp exploderar direkt när det matas av ett mellankryp som i sin tur har ätit ett litet kryp.

critter_crunch_2

Med hjälp av denna mekanism så kan man också sätta igång så kallade näringskedjor, då man matar ett mellankryp som redan befinner sig precis nedanför ett stort kryp, vilket gör att de alla försvinner i en kristall-explosion. Färgmatchningen i sin tur innebär att alla kryp med samma färg som den som exploderar och som ligger intill eller ovanför när det sker också de exploderar. Lyckas man poppa tillräckligt många kryp i samma sekvens så dyker också Biggs son upp och vill bli matad, något man gör genom att spy en lång regnbåge i munnen på honom, och nej det är inte alls lika äckligt som det låter.

Det låter kanske krångligt när det förklaras i text, men i själva verket är dessa grundläggande mekanismer lätta att få grepp om. Riktigt så lätt är det förstås inte länge, utan efterhand som man tar sig vidare introduceras nya saker att ta med i beräkningen såsom giftiga kryp, bomber, kryp som vägrar äta, specialvapen som melonkärnor och vitlök med mera, vilket ger en ständigt ökande utmaning. Jag kan ibland sakna den där riktigt rena speldesignen som t.ex. nämnda Tetris bjuder på, då det här nästan introduceras för mycket olika objekt och variabler, men allting är gjort med sådan charm att det är svårt att irritera sig på det.

critter_crunch_3

Förutom de vanliga banorna så finns det pusselbanor där man måste rensa skärmen på ett visst antal drag, och särskilda utmaningar där man t.ex. bara får använda näringskedjor för att klara av en bana. Lägg till det ett tvåspelarläge, antingen lokalt eller via internet, där man kan spela antingen med eller mot varandra. Samarbetsläget är ganska poänglöst och tillför inte mycket, snarare förstör man lätt för varandra genom att råka sabotera en lång fin kombination som den andre spelaren håller på och bygga upp inför, däremot så är det extremt kul att spela mot varandra. Här får jag gamla minnen från när jag och en kompis kopplade ihop våra GameBoys och spelade Tetris mot varandra, då man på samma vis här genom en bra kombination också förstör för den andra, i Critter Crunch genom att skicka ett regn av nya kryp till sin motståndare.

Gillar du inte pusselspel så kan du glömma Critter Crunch och betyget här nedan, men har du något intresse av genren så är 50kr rena fyndet med tanke på de många timmars spelglädje man bjuds på här, spring och köp!

PS3bloggen.se indexeras på Metacritic

9/10

Gå till forumtråden för det här inlägget – (3) Posts
 • Share/Bookmark

Taggar: , , ,

Relaterade inlägg:

4 svar på “Recension: Critter Crunch

 • 1
  BlueViper
  2009-12-18 klockan 00:12

  Nice, saknar några psn-recensioner och sedan ekonomikrisen slog till och jag dessutom råkade ladda elefunk så har jag varit fantastiskt försiktig med vad jag laddat ner. Skulle va riktigt skönt med en guide över dom bästa psn-spelen i år=)

 • 2
  Gabriel Johansson
  2009-12-18 klockan 00:22

  Det är en intressant tanke, vi får fundera på det, så länge får du konsultera de trots allt ganska många (62 st) PSN-recensioner vi har på siten. Är det något särskilt spel du efterfrågar? Och ja, Elephhunk är en riktig nitlott tyvärr.

 • 3
  Kribban
  2009-12-18 klockan 08:08

  Ungarna älskar detta spelet :)

 • 4
  Critter Crunch och Modern Warfare 2 uppdateras | PS3bloggen.se
  2010-02-1 klockan 13:57

  [...] utvecklarna har lyssnat på fansen och ändrar en simpel inställning. Så gick det till nu när Critter Crunch (9/10) blir omplåstrat, där höjdpunkterna (hela listan hittar du längst ner) är att man har gjort [...]